S'ingressen a l'Arxiu Municipal publicacions locals de Monistrol provinents de l'antiga Biblioteca Antoni Estatuet

Dimecres, 19 de febrer de 2025

L'Arxiu municipal de Monistrol de Montserrat és un servei bàsic de l'Ajuntament, gestionat des de l'Oficina de Sistemes i Serveis d'Informació (OSSI), una oficina multidisciplinària ideada en 2023 amb els objectius expressos de protegir el patrimoni local, implementar projectes d'administració electrònica i portals web, millorar l'eficiència administrativa de l'ajuntament, i, en general, complir amb la legislació en matèria de transparència, accés a la informació, protecció de dades, govern obert i bon govern.

El darrer divendres 7 de febrer de 2025 aquest servei va rebre un ingrés consistent en publicacions desenvolupades en Monistrol de Montserrat, que podrien ser considerades com a patrimoni documental local. D'aquest ingrés es va fer ressò en una publicació en la web municipal el passat 10 de febrer, i també en va mencionar en un article relacionat del periòdic Regió 7 el dia 14 de febrer, tot i aixó, es van produir alguns comentaris desinformats durant l'acte de distribució. També cal especificar, que el fet que es descataloguin llibres d'un equipament municipal com la biblioteca Antoni Estatuet, que va tancar en 2007, no significa que no s'ingressin en altres equipaments municipals com l'arxiu municipal, la llar d'avis o el futur biblioaccés, que funcionen amb els seus propis inventaris. Dit això, com s'ha explicat anteriorment, el catàleg Aladí de la xarxa de Biblioaccés ja disposa de la immensa majoria dels títols, en un estat menys malmès.

Aquest ingrés prové de la descatalogació de 5000 llibres i revistes de l'antiga Biblioteca Antoni Estatuet, tancada en 2007, un equipament que presenta una problemàtica variada en la conservació de formats de llibres i revistes en paper, a causa de la falta de manteniment durant quasi vint anys sumades a l'acumulació de pols, insectes i fongs de diverses espècies, que van proliferar a causa dels alts nivells d'humitat que es concentra en aquest espai. S'ha fet un treball de rescat del màxim nombre possible de llibres d'interès patrimonial, tot tenint en compte les actuals limitacions d'espai de l'equipament del servei d'arxiu, que actualment també s'estan adreçant. També, s'ha avaluat amb bibliotecaris i personal d'escoles locals les possibilitats de reutilització de la resta de llibres de caràcter no patrimonial.

Aquests desperfectes s'expliquen gràficament a continuació;


1. Capa de pols present a les prestatgeries


2, 3 . Estat global de les instal·lacions, amb deteriorament produït per la humitat i presència visual d'àcars i fongs.


3, 4, 5 i 6. Exemple de malformacions i deteriorament de llibres a raó de les condicions no aptes per la conservació presents en l'equipament.

El Tècnic d'Arxiu i Administració Electrònica municipal determina que aquests objectes s'haurien d'haver ingressat abans al servei, i que, tot i això, a més a l'ingrés en manquen moltes edicions i números que no figuraven al catàleg de la biblioteca per tal de completar col·leccions. A més a més, es va realitzar una revisió individualitzada de tots els llibres descatalogats que varen sortir de l'espai per part del tècnic durant l'acte, per tal de controlar la distribució i d'informar a alguns usuaris de les tècniques de conservació preventiva i activa que haurien d'aplicar als llibres distribuïts, en els casos més delicats.

Es valora que encara existeix un fort desconeixement públic sobre la identificació i rellevància d'aquests objectes i la importància de serveis com l'Arxiu Municipal per assegurar-ne la protecció. En el cas de publicacions locals, idealment l'Arxiu hauria de tenir tres còpies de cada edició, en ordre d'importància; una per conservació permanent, una altra per consulta presencial, ja sigui al futur servei de biblioteca o a l'arxiu municipal i una última de préstec. Fins a l'actualitat, això no s'havia produït.

Actualment, s'estan desenvolupant tasques d'adequació de l'equipament d'arxiu municipal, així com tasques d'identificació, recuperació, territorialització, protecció i conservació del patrimoni documental local, que depèn, necessàriament, de la concienciació dels monistrolencs i entitats locals. També s'està estudiant la recuperació completa del fons històric de l'Arxiu Municipal que en 2005-2007 es va deslocalitzar i enviar a l'Arxiu Comarcal.

Els ítems que es consideren d'especial interès patrimonial i/o històric per enriquir les col·lecions i fons de l'Arxiu Municipal i el futur Biblioaccés es poden classificar en diverses categories;

- Revistes, periodics o butlletins locals: A Monistrol era típic la utilització de la tipologia butlletí com a mitja entre les associacions, entitats i partits polítics locals, és té constància del seu ús des de finals del segle XIX, en el que , per exemple, un anarquista relacionat amb la CNT anomenat Joaquim Estruch, feia publicacions a nom del grup "Ni deu ni amo" de les que només s'han trobat referències, però cap original, també tenim el cas paradigmàtic del periòdic local "Ressorgiment", publicat entre 1917 i 1923 que conté moltes efemèrides com l'arribada del ferrocarril a Monistrol, en aquest cas, es disposa de pràcticament totes les edicions i s'ha fet un treball de digitalització que es publicarà en un futur pròxim. Interessen especialment les publicacions d'entitats com Art i Esplai o el Club Muntanyenc Monistrolenc, dels quals no disposem de totes les edicions. En l'ambit de publicacions politiques, manquen tota mena de butlletins manifestos o propaganda d'agrupacions polítiques locals, que, fins a les eleccions municipals de 2023 mai n'havien fet transferències formals a l'arxiu municipal.


7. Exemples de publicacions locals d'interès patrimonial varies que s'han ingressat al servei d'Arxiu Municipal. Si en tens alguna edició d'aquestes revistes a casa, t'agrairíem que ens la portessis a l'arxiu, per fer-ne copia, o en caràcter de donació.

- Llibres publicats per entitats o autors locals: Escrits d'autors que hagin nascut o siguin de Monistrol de Montserrat; com per exemple; personalitats com Salvador Redó, Llorenç Soldevila o Núria López-Bigas. Amb relació a institucions o entitats locals que publiquin llibres, tenim els casos dels llibres de Publicacions de l'Abadia de Montserrat i els que es publiquen amb participació de l'Ajuntament - dels quals s'han recuperat molts, però seguim amb inventaris incomplets.

- Llibres relacionats o sobre el poble de Monistrol de Montserrat, l'Abadia, o Montserrat en conjunt. Tot i que es prioritzen llibres de caràcter acadèmic sobre la història, geografia o medi de Monistrol de Montserrat, inclús novel·les en les quals només es menciona el municipi d'alguna forma podrien tenir certa rellevància.

- Documents produïts per monistrolencs, entitats o institucions de Monistrol de tota mena de més de cent anys o de rellevància històrica o sociocultural; Cartells de la festa major, rètols d'antics comerços, manifestos polítics, menús, programacions o catàlegs de comerços, cinemes o restaurants històrics de Monistrol, correspondència que faci referència a fenòmens locals, etc. - Que seria el cas de documents pròpiament d'arxiu que poden tenir rellevància per als nostres historiadors locals.

Per aclarir dubtes, i de forma completament informativa, s'aclareix que els tipus de llibres que no s'han transferit a l'arxiu, i que no ha reclamat cap altra biblioteca o institució, com, per exemple, novel·les de crims d'Agata Cristie, antologies poètiques d'Alan Poe, o les enciclopèdies varies que havien acabat a les dependències de l'antiga biblioteca municipal Antoni Estatuet no formen part del patrimoni documental local de Monistrol de Montserrat.

En conclusió, l'ajuntament fa una crida popular per col·laborar amb la protecció del patrimoni documental, agrairem qualsevol classe d'informació sobre el parador d'alguns d'aquests objectes i/o la donació d'exemplars per part de particulars o entitats cap a l’equipament corresponent, l’arxiu municipal.  

A Monistrol fem CULTURA  

Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Darrera actualització: 20.02.2025 | 18:59