Es publica al portal de transparència un resum dels informes sobre l'episodi de contaminació d'aigües de 2016

Divendres, 4 d’octubre de 2024

En data de 26 de setembre de 2024, coincidint amb el ple municipal ordinari de desembre de 2024, l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat va fer efectiva la publicació dels informes relatius a l'episodi de contaminació d'aigües que va ocórrer en aquest municipi en el setembre de 2016. Aquesta publicació es realitza en resposta a les contínues expressions de diversos residents de Monistrol interessats a conèixer les causes, detalls, fets i repercussions d'aquest fenomen, enfront d'una possible mancança comunicativa de l'ajuntament.

Els informes han sigut exposats per descàrrega en format PDF i consulta directa en l'apartat d'Estudis d'impacte ambiental i paisatgístic del portal de transparència municipal, dedicat a la publicació d'informes d'impacte ambiental i estudis ambientals, que són documents tècnics que avaluen les conseqüències per al medi ambient de l'execució d'un pla, programa o projecte, i proposen mesures correctores. La publicitat d'aquest ítem esdevé una recomanació de publicitat activa per part de la XGOC, basada en article 12, apartats 4 i 5 de la LTC. També forma part de l'article 7, apartat E de la Llei de Transparència Espanyola 19/2013, com a Informació de rellevància jurídica.

La publicació comprèn els següents documents:

- Estudi de gasos del subsòl a Monistrol de Montserrat ref.: 1018/32996 (Litoclean, març 2017)

- Caracterització de l'estat del subsòl a Monistrol de Montserrat ref.: 1018/32996 FASE II (Litoclean, juny 2017)

- Anàlisi quantitativa de riscos segons el real decreto de sòls contaminats 9/2005. 0220/33564 (Litoclean, juliol 2018)

Aquests documents són estudis i anàlisis qualitatius de riscos derivats de l'episodi de contaminació del subsol i aigües derivades d'un vessament de gasoil produït en el pavelló municipal Pau Ribàs, sol·licitats a l'ajuntament com a resposta al requeriment de l'agència de residus de Catalunya. ref.: q0503/2017/94, sc 1558/1-lfu. i redactats per una empresa habilitada com a entitat de control per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Els informes han estat elaborats per a ser utilitzat en la seva totalitat i, per tant, els documents fragmentats no són representatius de les conclusions presentades.

A causa de les característiques tècniques d'aquests informes i la magnitud de l'interès públic en relació amb aquest fenomen, s'ha valorat adient l'elaboració d'una memòria amb transcripcions literals dels informes, per tal d'unificar la informació disponible, que podeu descarregar en el portal de transparència i adjunt a aquesta publicació. A continuació, es fa un breu resum dels continguts;

L’objectiu del primer estudi (Litoclean, març 2017) és la determinació de l’origen, així com la situació en el moment, de la presència d’hidrocarburs derivats del petroli a la xarxa pública d’aigua potable del municipi de Monistrol de Montserrat, detectada durant el mes de setembre del 2016. La zona inspeccionada compren l’àrea entre la plaça de la font gran i el pavelló municipal Pau Ribas, mitjançant un total de vint-i-quatre (24) mostrejadors passius de vapors (PETREX). Amb els resultats obtinguts es corrobora la hipòtesis inicial de que el gasoil va discórrer superficialment des del Pavelló fins al primer embornal, a partir del qual va accedir al torrent soterrat, i probablement es va infiltrar al flux subterrani que alimenta la Font Gran, degut als esvorancs presents en el torrent per a reduir el cabal de l’aigua i al lleu desnivell d’aquest a la zona més propera a la font.

L’objecte del segon document té l’objectiu d’estudiar i valorar la hipòtesi descrita sobre com ha pogut arribar l’hidrocarbur a l’aigua de la font, així com descartar altres possibles aportacions d’hidrocarburs al subsol i valorar l’estat actual del mateix, així com de la situació en el moment , de la presència d’hidrocarburs derivats del petroli a la xarxa pública d’aigua potable del municipi de Monistrol de Montserrat, detectada el passat mes de setembre del 2016. Concretament, s’ha desenvolupat un estudi de caracterització del subsol per tal de valorar la presència d’hidrocarburs derivats del petroli en els sòls i les aigües subterrànies de la zona, que pugin haver afectat l’aigua de la Font Gran. Correspon a la segona fase d’investigació, després de la realització de l’estudi de gasos del subsol dut a terme a la zona. Per aquesta cometuda, es realitzen un total de tres (3) sondejos a les zones on es van detectar concentracions més elevades d’hidrocarburs a l’estudi de gasos, dos (2) d’ells instal·lats com a dispositius de control de les aigües subterrànies.

El tercer estudi es limita a una avaluació de riscos, de forma quantitativa, a partir de les condicions de l’emplaçament en el moment de la investigació, d’acord amb els usos identificats, i utilitza els dos estudis anteriors com antecedents documental. En base a aquest estudi, es conclou que els nivells de risc toxicològic i cancerigen per a la salut humana són admissibles pels escenaris i receptors valorats segons sol·licitava el requeriment Q0503/2017/94 SC1558-flu de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Pots consultar-lo al portal de transparència seguint el següent enllaç

Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Darrera actualització: 7.10.2024 | 10:10